Diskuse

Selhání elit

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zprava delegujeme nalevo. Dnes zleva nalevo zamykáme svobodu. To je pokřivený princip a ztráta elit. Osobnosti přicházejí zprava a mají i chyby. Levé elity "nemají" chyby a ničí přirozené lidské hodnoty. Falešný altruismus je smrtící pastí práva.

1 0
možnosti

Ve sporu o výraz elity bych chtěl říci, že používám tohoto výrazu tak, jak je v současnosti sdělovacími prostředky prezentován. Jsou to elity politické, intelektuální a pod. Vždy mají nějaký přívlastek a společné je to, že jsou nějak veřejné a měly by být morální, lépe řečeno se za morální autority považují, aniž by je samozřejmě musel lid uznávat.

1 0
možnosti

Jistě jsou autoritami. I morálními - pro jejich morálku. Třeba v současnosti morálku předvolbního rozkrádání rozpočtu.

0 0
možnosti

Moc dobry clanek.

Par prispivajicich podrazdil vyraz 'selhani elit'. Pokud jako 'elity' bereme mnozinu vzdelanych a znalych jedincu, ktere soucasne deni svedlo aniz by je rozklicovali. U tech, jez na teto vlne uspesne surfuji z vedomim kam je vlna po chvili zanese, nelze o selhani mluvit. Vyraz elita muzeme klidne nahradit vyrazem 'surfujici SMEJD'.

0 0
možnosti
Foto

J46a33n49a 71M56a75j42o28v52á

26. 7. 2016 19:02

Jenže ani jednu Vámi popisovanou skupinu bych si netroufla vnímat jako elity...

2 0
možnosti

No jo - a co je to vlastně elita. Jak jste přišel na to, že lidé nevěří elitám. Vynikajícím lékařů, vědcům, konstruktérům. Konec konců znamenitým zednákům či automechanikům. Věří, pane Podradský, věří. Ti, kterým nevěří (a které zřejmě máte na mysli) nejsou elitou. Ani myšlením, ani konáním, ani morálkou, ani schopnostmi. A v tom to je.

3 0
možnosti

Možná by bylo dobré říct co to je elita.

Je to někdo, kdo je ve svém oboru na špici?

Existuje tedy i elitní zahradník, elitní prostitutka, elitní soudce?

Pak by těžko mohl být mizerný politik počítán mezi elitu.

Možná by nám dala odpověď lincolnovská definice demokracie - vláda lidu prostřednictvím volených zástupců ve prospěch toho lidu.

Pokud tedy politik vládne ve prospěch volených zástupců, svých kámošů, zahraničních bank a investorů, nevládne ve prospěch lidu a těžko ho počítat mezi elitu. Mezi vládnoucí ano.

5 0
možnosti

Předběhl jste mě. Omlouvám se za téměř plagiát. Budiž pro mě omluvou, že svůj příspěvek píši zásadně dřív, než čtu ostatní.

0 0
možnosti
Foto

Kdo je to elita? Podle čeho lidi rozdělujete na elity a "neelity"? Mám pocit, že "elita" je dnes už zase jen stereotypní nálepka, která se používá proti každému, kdo si troufne vyslovit nějaký menšinový názor.

A když hovoříte o povinnostech k rodině, obci nebo národu - jaké konkrétní povinnosti máte na mysli? Kdo a jak bude ty povinnosti vymáhat? Z článku jsem získal dojem, že řešením našich problémů bude zase nějaký stádní kolektivismus...

1 0
možnosti

Omluva shodná, jako výše u pana Kounovského

0 0
možnosti
Foto

J31a63n56a 14M83a16j85o29v60á

26. 7. 2016 15:08

Docela mi chybí popis či spíše definice našich současných elit. To je totiž, mohu-li usuzovat, základ problému.

Možná ani ne selhání elit, ale jejich absence v důsledku jakési celospolečenské krize hodnot (nebo národní identity a tradic).

Pokud by došlo k diskusi o tom "co jsou elity", jsme ale ještě v problému o "úroveň níž".

4 0
možnosti

J14a76k76u48b 62M53a22c92h

26. 7. 2016 14:18

Skvěle napsaný a hluboce pravdivý článek. článek. Trochu tam schází úvaha o ovlivňování výchovy mládeže. To je problém, který nás čeká v budoucnu. Vyrůstá generace postavená jen na zájmu o konzum a k tomu nutné peníze. Práva ano, povinnosti ne. Schází jim autority, které by se měli od útlého dětství učit uznávat a vážit si jich ( tedy včetně rodičů ).

6 0
možnosti

J18a48n 47R63á64ž

26. 7. 2016 13:55

V nadpisu i textu se autor několikrát zmiňuje o jakýchsi "elitách" a dokonce se z textu dá odvodit, že jim dává nějakou významnou společenskou funkci, kterou údajně neplni......a tady vzniká první rozpor: Jak může být někdo příslušníkem "elity" aniž by plnit to, co se od "elit" očekává? Když od vyučeného zámečníka očekávám, že umí spravit zámek a on zatím dělá agenta pojišťovny a zámek už opravit neumí, lze o něm říkat, že je zámečník?

Rád bych, aby se konečně vedla diskuze, co vlastně jsou ty "elity" nebo lépe, kdo by měl být příslušníkem současných elit.....když už se mnoho lidí existencí , popřípadě názory jakýchsi "elit," ohání.

4 0
možnosti

Inspirující článek R^. Jen poznámka k velebení státu a národa: jsme členy svého státu a příslušníci svého národa, toť vše. Nejsme víc než jiné státy a národy, ani míň. Tohoto jsou si ti mladí vědomi a my starší bychom se měli zamyslet, zda zrovna velebení státu a národa povede k obrodě

0 0
možnosti

J38a44n 53R51á53ž

26. 7. 2016 14:28

Velebit stát ani nelze. Stát si vytvořil státotvorný (politický) národ jako útvar sloužící k zajištění činnosti, které jednotlivec může zajišťovat obtížně nebo vůbec. Nesnimatelnou odpovědnost za to, jestli to plní dobře nebo špatně nese vláda, kterou si občané prostřednictvím poslanců zvolí.

Jestli je stát špatný nebo dobrý, je výsledkem činnosti vlády Takže velebit nebo hanit stát je nesmysl. Hanit nebo velebit lze v systému zastupitelské demokracie jen vládu.

Ztráta respektu k tomu, co znamená příslušnost k národu, tedy k množině lidí se stejnými kulturními zvyklostmi, jazykem i historií, je jednou z primárních příčin neodvratneho zániku naší civilizace, protože snaha o vytvoření jednotného evropského národa bez ideologického pojítka je utopie a multinacionalni ideologické pojítko spojující evropské narody do jednoho civilizačního okruhu - křesťanstvi, které na pár stoleti vytvořilo z Evropanů dominantní civilizaci , bylo zničeno. a nebylo nahrazeno žádnou silnou ideologií, která by opět jako pojitko evropských národů plnila stmelujici funkci. A tak stejně, jako když v době své ideologické dominance ovládali Evropané jiné civilizace, bude naše civilizace dřív nebo později podrobena civilizací , která to nadnárodní ideologické pojítko má.

1 0
možnosti
  • Počet článků 120
  • Celková karma 22,09
  • Průměrná čtenost 941x
Vlastimil Podracký je spisovatel a publicista. Vydal knihy: Pozor na tunelování, Občanská obroda, Návrat k domovu, Hrdinům se neděkuje (životní příběh Vladimíra Hučína), Žluté nebezpečí, Poslední člověk, Temná komora, Sodoma Gomora a Nadčasový humanismus. Příležitostně publikuje články.

Seznam rubrik