Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Téměř na den před 6-ti lety jsem (si) napsala článek - Bojíme se eboly, ale blbosti ne. Jdu si článek zopáknout a ejhle: stále stejné problémy.

Zdaleka nepíšu tak jako pan Podracký, přesto si dovolím něco citovat.

Proč? Dnes se bojíme covidu a k jiným nebezpečím jsme slepí a hluší. Nechápu, že takovýto článek a téma mají jen 3 (nyní 4) komentáře, jakoby přibývající a rostoucí problémy dusily diskuzi (!):

"Bojíme se eboly, islámu, přílivu imigrantů, chudoby ale vlastní blbosti ne. Díky tomu mají tyto vředy a viry doby nad blbostí moc. Ovládají nezdravou společnost a napadají její organismus silou rakoviny. Každý vážně nemocný se ptá: "Kolik mi zbývá času?". Jen společnost se neptá, je roztříštěná, rozpolcená nesystematičností, jako stádo dobytka rozprchlé po kraji. Hledají se kovbojové co seženou stádo dohromady nebo společnost uklidní něco jiné?

NEJSME NASTAVENI NA SYSTÉMOVÁ ŘEŠENÍ a chybí nám norma MORÁLNÍ ETIKY. Budeme se na ně muset umět nastavit. Pomocí mapy nebo GPS. GPS však za mnohé mohou, navádí nás krok za krokem, říkají kdy a jak zatočit, kolik km pokračovat a kdy jsme dorazili do konce štreky. Bude to chtít něco mezi mapou a GPS, protože na ty systémové změny nenastoupíme všichni ve stejný čas. Někdo je už nastavený dávno, další zkouší, zda by to raději nešlo nesystémově jako doposud.

Ono nastavení na SYSTÉMOVÉ ZMĚNY bude patrně krok za krokem, protože za tři roky se nám z bahna diskuzí nepodařilo vymanit ani o píď, naopak, zapadáme do nich hlouběji. Uvidíme, lze v tomto případě říct, jak to bude dál. Společnost musí mít touhu po etice a systémových řešeních, jinak degeneruje.

Good luck!

Hodně štěstí, i když zlatý věk vzdělanosti zešedl pod vlajkou konzumu. Zdravím Vás, pane Podracký a zdravím i Vaše čtenáře R^:-)

0 0
možnosti
Foto

Díky pane Podracký za tip. Knihu pana Kurase si rád přečtu a dovedu si představit, že k ní nebudu mít žádné zásadní výhrady podobně jako nemám k vaší recenzi. Máme hodně podobný úhel vidění světa kolem nás. Konec konců je psáno " Věz, že v posledních dnech nastanou zlé časy. Lidé budou sobečtí, chamtiví, chvástaví, domýšliví, budou se rouhat, nebudou poslouchat rodiče, budou nevděční, bezbožní,bez lásky, nesmiřitelní, pomlouvační, nevázaní, hrubí, lhostejní k dobrému, zrádní, bezhlaví, nadutí, budou mít raději rozkoš než Boha, budou se tvářit jako zbožní, ale svým jednáním to budou popírat... (2. Timoteova 3;1-5)

1 0
možnosti

Stav civilizace - nic moc. ;-) Ještě máme poslední šanci: zadat AI, aby to vyřešila za nás. Druhý den se probudíš - a jsi mrtvej.

0 0
možnosti
Foto

To už bych více věřil, že se začnou v řadách muslimů objevovat ateisté, než že kdy dojde k návratu evropanů k tradičním hodnotám.

Současný kulturní chaos umožnil Google, Facebook a podobné firmy. Informace na internetu vedou po tři desetiletí tvrdé boje o pozornost svých uživatelů. Co konkrétně se nám dostane ke konzumaci, přitom zcela závisí na pravidlech vyhledávacích algoritmů. Provozovatele reklamních systémů logicky zajímá jen maximalizace zisku.

Budoucnost civilizace je již výhradně v rukách strojů, které k naší smůle nedokáží posuzovat kvalitu obsahu a předkládají především to, co chce tupé stádo. Osobně vidím jedinou šanci v tom, že se tyto vyhledávací stroje naučí předkládat na prvním místě kvalitní informace.

1 0
možnosti
  • Počet článků 120
  • Celková karma 22,09
  • Průměrná čtenost 941x
Vlastimil Podracký je spisovatel a publicista. Vydal knihy: Pozor na tunelování, Občanská obroda, Návrat k domovu, Hrdinům se neděkuje (životní příběh Vladimíra Hučína), Žluté nebezpečí, Poslední člověk, Temná komora, Sodoma Gomora a Nadčasový humanismus. Příležitostně publikuje články.

Seznam rubrik