Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To byl fofr!

Bez ohledu na kmenové uspořádání je každému jasné, že naprostá většina Afghánců tam cizí vojska a dosazenou vládu nechtěli. Jediní co to nevěděli, jsou tajné služby a politici.

No, a byl z toho debakl.

Karma

0 0
možnosti

Je to jednoznačně chyba Západu vyklidit takto pole a nechat vzdělanější Afghánce napospas primitivům z Talibanu. Není vše tak, jak píšete, odpor proti Talibanu byl u značné části Afghánců ještě před příchodem NATO a je i dnes. Vládne však strach z krutého Talibanu, svou roli hraje i jejich náboženství. Informace a vzdělání nejde zastavit a je jen otázkou času, kdy sami Afghánci s Talibanem skoncují, měnit se bude muset i samotný Taliban. Je jen otázkou, za jak velkých obětí bude vše probíhat.

0 0
možnosti

V diskusi vám už ty nechutnosti a urážky neprošly, že pane Podracký.

2 2
možnosti

Podle sebe pane Kvapile soudíte druhé. Urážky tu říkáte jen Vy.

0 0
možnosti

KarmaR^

Nalil jste čistého vína - a to se mnohým lidem prostě nikdy líbit nebude.

7 2
možnosti

Příznačné, že zrovna vám se líbí podpora terorismu.

1 0
možnosti
Foto

Výborně napsáno. Má to hlavu i patu R^

6 2
možnosti
Foto

Afghánistán je de facto uměle vytvořený stát po rozpadu koloniálního světa, hranice úplně nerespektují uspořádání jednotlivých etnik a rodů, které jsou na území Afghánistánu a zároveň Pákistánu. Žije tam několik národů s rozdílnou kulturou, s rozdílnou historií a rozdílnými jazyky. Jim pojem stát a Afganistán je zcela cizí a ukradený Stejně tak centrální vláda ta nad nimi nemá žádnou moc. Rozhodují klany, kmeny, etnika, náboženství i místní správy.

2 1
možnosti

Každý účastník mise v Afghánistánu věděl, jaká je realita. Když ale promluvil v TV, vypadalo to, že nás tam vítají s olivovými ratolestmi a až na Talibance všichni chtějí žít jako Evropané.

2 1
možnosti
Foto

Po pádu Kabulu a jeho obsazení Talibánem se v té době legální vláda uchýlila do hor. Tam se vytvořila armáda Afgánců nazývaná Severní aliance. Talibánu se nedařilo tuto část Afganistánu obsadit. Vláda Afganistánu a velitelé Severní aliance požádali OSN a pomoc. OSN po delším váhání souhlasila. Severní alianci se podařilo za letecké podpory USA vytlačit Talibán z Kábulu a z vytlačit Taliban s Afganistánu. Teprve teď tam vstupují spojenci cílem zničit Al-Káidu a pomoci Afganistánu v nastolení míru, ochránit obyvatelstvo, rekonstruovat zničené oblastí, vycvičit afghánskou policie a armádu a pomoc s ustanovením státní samosprávy. Tolik historie,

0 1
možnosti

"Západní svět". Člověk by musel v Afghánistánu žít, umět jejich jazyky, mít tam kontakty, aby se dozvěděl pravdu. Pravdu o realitě může u nás znát jen pár lidí, například Petra Procházková - vzala si totiž Afghánce za muže, by mohla něco vědět. Míchání kultur je většinou výbušná směs - lidi odlišných kultur si totiž z principu nemohou rozumět a podle toho taky vždycky vypadalo, když se běloši, resp. Evropani někam nacpali.

2 1
možnosti

Zprava neurcito, zleva R^.

Vime preci kdo j kdo.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS