Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SH

Máte v tom moc černé ...

0 0
možnosti
Foto

J36a35k91u90b 41R93o68t29h

12. 9. 2017 15:46

Jakmile někdo použije vážně slova Hluboký stát, slova vymyšlená konspiračními mašíbly, mám o autorovi jasno.:-/

3 1
možnosti
PK

Velmi hluboká analýza ale žádný uspokojivý náznaky východiska. Já nejsem a nechci být politiologem. A ikdyž jsem po profesi strojař a ekonom a s praxí v privátu a managementu a i se zkušenostmi s vlastní firmou stále si myslím, že byznysmeni do politiky patří a stejně tak pragmatismus. Pan Babiš není pro mě úplně představitel byznysu,to je pro mě mladší generace jako pánové Kelner, Křetínský ad. v jejich případě si jsem na základě svých zkušenostá,že tyto lidé by pracovali jinak a lépe , ale jsou příliš úspěšní v privátní sféře a tak proč jít do té špíny. Tak mě napadá a to jste nezmínil,co obnovit království s osvíceným monarchou?:-)

0 0
možnosti
Foto

Tržní mechanika je založena na spíše špatných lidských vlastnostech, a proto sama o sobě morální pravidla nevytváří.

Zdroj: http://vlastimilpodracky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=623300

Lidské jednání je záměrná činnost spočívající ve výběru mezi alternativami. Člověk vybírá ze všech dostupných alternativ tu, kterou nejvíce preferuje. Dává-li přednost alternativě X před alternativou Y, říkáme, že užitek z alternativy X je pro daného člověka vyšší než užitek z alternativy Y. Z toho je zřejmé, že čím vyšší užitek získá, tím vyšší míry uspokojení individuálních preferencí – „blahobytu“ – daný člověk dosáhne.

Připustíme-li nyní, že existuje vedle sebe více lidí, potom kdykoliv se preference (tedy pořadí atraktivity alternativ) dvou jednotlivců liší, vzniká příležitost ke směně. Ta bude realizována ve chvíli, kdy si dva jednotlivci uvědomí, že každý z nich má k dispozici něco, co preferuje méně ve srovnání s tím, co má k dispozici ten druhý. V takovou chvíli se množina dostupných alternativ zvětšuje a daní jednotlivci se tím, že přistoupí ke směně, vzdávají dosavadní alternativy ve prospěch alternativy více preferované, v důsledku čehož se blahobyt obou účastníků směny zvyšuje. Ke směně proto přistupují obě strany dobrovolně, a k růstu blahobytu tak dochází bez použití (hrozby) fyzického násilí.

Souhrn všech dobrovolných směn, popř. možnost jejich realizace, potom nazýváme trhem. Jedná se o abstraktní označení nenásilné kooperace mezi jednotlivci. Kdekoliv existuje trh, tam žádný z jeho účastníků nikdy nezvyšuje svůj blahobyt tím, že by násilím snižoval blahobyt ostatních. Omezení, popř. vyloučení trhu nazýváme intervencemi, které nepředstavují nic jiného než násilný zákaz nenásilné kooperace mezi lidmi.

2 0
možnosti
  • Počet článků 119
  • Celková karma 22,14
  • Průměrná čtenost 949x
Vlastimil Podracký je spisovatel a publicista. Vydal knihy: Pozor na tunelování, Občanská obroda, Návrat k domovu, Hrdinům se neděkuje (životní příběh Vladimíra Hučína), Žluté nebezpečí, Poslední člověk, Temná komora, Sodoma Gomora a Nadčasový humanismus. Příležitostně publikuje články.

Seznam rubrik