Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Autor:

“Řád sám o sobě nic neznamená, když jej lidé nedodržují. Demokratická společnost se musí opírat o řád v lidech samotných.”

Autor zde píše zřejmě o řádu umělém, kodifikovaném v zákonech a vymáhaném k tomu určenými autorizovanými složkami. Tento řád musí být pociťován občany jako rozumný a prospěšný. S tím se dá souhlasit, hlavně s tvrzením, že takového občanského souhlasu se zákonem může dojít asi jen v rámci národního státu.

Autor:

“Část lidstva planetu přelidňuje tak, že nadměrně vyčerpává svoje zdroje až do úplného zničení, část svým rozmařilým životem ji znečišťuje a urbanizuje do zblbnutí, přitom vymírá a degraduje psychosomatické vlastnosti vlastní populace do postupné likvidace.”

Velmi rozšířená apokalyptická představa o vyčerpání zdrojů, ignorující fakt, že nejdůležitějším zdrojem je lidská vynalézavost a iniciativa.

Závěr článku:

“Musíme ji [naši civilizaci - KK] postavit na přirozený základ, mechanismy musí fungovat samovolně a autonomně. Musí být útvary, které fungují bez vnějšího řízení, útvary, ke kterým lidé cítí identitu a nezištně se pro ně angažují. K podpoře těchto mechanismů je zapotřebí decentralizace, deglobalizace, soběstačnost, rezervy.”

To je snad možno chápat jako autorovo uznání oprávněnosti určitých spontánních systémů. Ty ale nepotřebují podporu, potřebují pouze odstranění překážek. Ale to vlastně souvisí do značné míry se zmíněnou decentralizací a deglobalizací. Není nutné, aby se účastníci angažovali nezištně. Tedy jedná-li se o skutečně spontánní řád.

0 0
možnosti
Foto

Pane Podracký, přečetla jsem Váš článek pozorně - a děkuji Vám za něj. Jsem velmi smutná. kam až jsme se dostali... Máte pravdu. Pokud se odkloníme od přirozeného řádu věcí, (Boha) a přírody, špatně to s námi skončí. Nejhorší na tom je, že i zde stačí, když člověk řekne pravdu o tom, co se u nás děje, někteří začnou ze všech stran útočit. A jsou to hlavně ti, co si říkají demokraté a liberálové. Před třiceti lety jsme chtěli být svobodní, ale ta n naše svoboda se bohužel postupně zvrhla tzv. "svobodu jednotlivce," která přerostla v egoismus, v sobectví, právo silnějšího a v "zákony džungle." Ti, kteří to vyznávají,í se považují za ty pravé demokraty, a ti, co s nimi nesouznějí, jsou jimi osočováni a napadáni. Navádějí občany aby neuznávali výsledky demokratických voleb, navádějí je k anarchismu. Nespravedlnost a pokrytectví se v naší společnosti prohlubuje, a nejen u nás, ale i ve světě. Zase jsme přesvědčován o tom, že to, čeho jsme byli sami svědky, viděli jsme to na vlastní oči, není pravda. Vítězí ideologie nad soudržností lidí, přirozeným řádem věcí, vítězí chaos. . Je to opravdu velmi smutné... Díky. Karma. R^

4 0
možnosti
  • Počet článků 120
  • Celková karma 22,09
  • Průměrná čtenost 941x
Vlastimil Podracký je spisovatel a publicista. Vydal knihy: Pozor na tunelování, Občanská obroda, Návrat k domovu, Hrdinům se neděkuje (životní příběh Vladimíra Hučína), Žluté nebezpečí, Poslední člověk, Temná komora, Sodoma Gomora a Nadčasový humanismus. Příležitostně publikuje články.

Seznam rubrik